dinsdag 31 mei 2011

31-05-2011 JOEPIEEEEEEEEEEEE REGEN!!!!

Hehe, eindelijk water. 9 mm. is er gevallen. Het is niet genoeg om de droogte op te heffen maar laten we vooral niet mopperen.

Ik heb afgelopen zondag de composthoop omgezet, tjonge wat een werk, ik dacht dat doe ik effe maar dat was toch zwaarder dan ik gedacht had.
Meteen 4 palen in de grond gezet (waterpas en uitgemeten natuurlijk want het moet wel een "nette" composthoop worden) , kan ik daar mooi een paar planken en gaas omheen zetten zodat ik wat compacter kan stapelen.
Als deze dan vol is maak ik er nog een naast zodat ik de volle een jaar kan laten verteren.

Vandaag het nieuw stuk gras nog eens doorgezaaid, het begint zowaar al een echt tapijtje te worden, met hier en daar nog een kale plek,  ik moet alweer voor de 3e keer maaien, zo hard groeit het gras daar.

Ik kreeg vandaag ook de Dahliabollen en zaad binnen van Vreeken zaden. Ik was eigenlijk wel aan de late kant voor Dahliabollen en ik heb ze dan ook meteen in de grond gezet.
Dahlia TopMix White in de witte border
Dahlia Sneezy onder de notenboom
Dahlia Topmix purple in de wal langs de bosrand want daar had ik 3 Dahlia's Red Pigmy gezet maar die zijn gewoon allemaal verdwenen. Ik heb de bollen eergisteren proberen op te graven maar er was niks meer van terug te vinden.
In de roodblauwe border heb ik Adonis Aestivalis ofwel kooltje vuur gezaaid, en Crocosmia Lucifer, Ceranthus Ruber 'Red' ofwel Rode spoorbloem en Aquilegia Yaeana ofwel inktakelei.
Dahlia Sneezy  hoogte 50 cm, bloei juli/oktober

dahlia topmix purple hoogte 35 cm, bloei juli/oktober

Dahlia topmix white, hoogte 35 cm, bloei juli/oktober

Crocosmia Lucifer ofwel rode montbretia, hoogte 90 cm, bloei juli/september

Aquilegia Yabeana ofwel Inktakelei, hoogte 75 cm, bloei juni

Adonis aestivalis ofwel Kooltje vuur, hoogte 40 cm., bloei juli/augustus

Certranthus Ruber "Red" ofwel rode spoorbloemhoogte 75 cm, bloei juni/september
En nou maar duimen dat er uit dat zaad iets gaat groeien want die akelei heb ik in het voorjaar ook al gezaaid en daar is niets van uitgekomen.


De geel-oranje border begint nu ook kleur te krijgen. Zonnig, dat is het aan het worden in die hoek.

Alium Molly, Escholzia en Kniphofia ofwel vuurpijl

Clematis Rouge Cardinal aan de rozenboog.

zaterdag 28 mei 2011

28-05-2011 Hard gewerkt


Hard gewerkt vandaag.
Allereerst al het onkruid op het braakliggende gedeelte voor het nieuwe stuk tuin weggewerkt.
Dat moet nog bestraat worden maar ik heb me nu voorgenomen dat ik dat komende week ga inzaaien met gras omdat ik anders aan de gang kan blijven met onkruid uit het zand trekken.
Ik zie het er voorlopig ook nog niet van komen dat daar stenen komen liggen dus misschien wordt mijn nieuwe stuk tuin nog wel uitgebreider dan ik dacht hahaha. In ieder geval voorlopig dan.
In het rozenlaantje komt mooi worteldoek en grind. Dat hoeft geen water en scheelt een hoop onkruid en zeg nou zelf, ik heb toch werk genoeg?
De Roos New Dawn bloeit als een tierelier, zo verschrikkelijk lief zijn die bloemen.


Roos New Dawn


Het pad naar de composthoop stond ook weer hopeloos vol met onkruid dus ook daar flink bezig geweest.
Een volle groenbak en 2 kruiwagens onkruid was het resultaat.
Gelukkig is mijn vader weer thuis uit het ziekenhuis, nu heb ik weer tijd om de boel een beetje bij te houden.

Ik ben vandaag ook weer met de grote slangen aan het sjouwen geweest om alles in de houtwal weer te voorzien van een flinke plens water want het regent nog steeds niet.
Het was weer dringend nodig zag ik want een aantal struiken stond er wederom heel zielig te wezen.

Dit in tegenstelling tot de klaprozen, die werkelijk overal tevoorschijn komen.
Van mij mogen ze, ze combineren bijna overal mee dus mooi laten staan.


Klaproos met Cotinus Royal Purple
Klaproos met Nepata Six hills giant
Je moet wel snel zijn met foto's maken als je een mooie combinatie ziet want met die stevige wind die er al 2 weken staat is het met een dag gedaan met de bloei.

De geel/oranje border begint nu ook wat kleur te krijgen. De vuurpijlen beginnen te komen en de Escholzia's en Alium Molly komen ook langzaam in bloei.

Alium Molly en Escholzia ofwel slaapmutsje

Morgen ga ik weer bij alle rozen wat rozenmest toevoegen. Ze hebben wel al koeienmest gehad maar het zijn veelvraten dus wat gerichte mest is nooit weg.
Vandaag hebben trouwens ook alle planten weer wat brandnetelgier gehad.

moeder Zwaluw
het nestje zwaluwen vorig jaar
Dat was best zielig, ik ging met de gieter met gier naar de stal om er water bij te doen, raakten de zwaluwen die daar hun nestje hebben helemaal in paniek door de stank die daarbij vrij komt.
Arme beestjes, het was een gekwetter en gefladder van jewelste en uiteindelijk vertrokken ze maar. Haha, dat zou Pedro (het paard) ook wel willen maar die kan alleen maar achter in de stal in een hoekje gaan staan snurken want ook hij vindt het heel vies.
Gelukkig vinden de bladluizen dat ook en een paar rozen en 1 Dahlia hadden daar last van. Nu niet meer dus!!

Aronskelk en Lupines op de wal bij de vijver

Hosta in het perk voor het huis

Campanula, Heuchera Palace Purple en Eonymus Harlequin

zondag 22 mei 2011

22-05-2011 er heerst weer orde

Een echt "tuindagje", dat was het vandaag.
20 Graden maar het waaide wel erg hard.
Gelukkig heb ik alles kunnen doen wat ik me gisteren voorgenomen had.
Naast 4 trommels was heb ik mooi het gras gemaaid, graskanten getrimd, onkruid verwijderd en het oude loof van de voorjaarsbollen rigoreus tot de grond toe afgeknipt.
Dan besef je pas hoe gigantisch veel bollen er in de grond zitten want daar ben ik toch wel een paar uurtjes mee bezig geweest.
Erg tevreden ben ik met het resultaat want waar ik het gisteren nog allemaal "rommelig" vond, is er nu weer orde geschept.
Nu hadden de mooie dingen die ik zag ook weer de overhand en daar heb ik natuurlijk foto's van gemaakt.
De rozen worden op het moment werkelijk belaagd door rozenkevers.
Die rotdingen presteren het zelfs om de piepkleine rozenknopjes gewoon door te knippen. Ellendelingen!!
Je mag niet in de bloemen spuiten met gif en laten ze daar nou net allemaal zitten.
Ik laat het dan ook maar zo want over een paar weken zijn die krengen weer verdwenen, dan moet ik wel een maand later spuiten tegen engerlingen in het gras want leggen die rotzakjes hun eitjes en de larven ofwel Engerlingen vreten alle wortels van het gras kapot waardoor je het na een paar maanden als een kleedje kunt oppakken en het totaal kapot is.
Nee, ik weet nu wat mijn grootste tuinvijanden van dit moment zijn: de rozenkever en het leliehaantje, allebei slopers van de bovenste plank.

De rozenkevers die een roos aan het slopen zijn.
Ook Roos Schneewitchen is aangevreten

Clematis Jackmanii tegen de schuur

Clematis Nelly Moser tegen de schuur

Clematis Rouge Cardinal over de rozenboog

Roos New Dawn, gelukkig zonder kevertjes



Het rozenlaantje met de rozen New Dawn
Ik heb al gezien welke ramblerroos hiertussen moet.
3 x Roos Himalayan Musk een hele mooie roze roos die 10 meter hoog wordt, dat gaat 'm worden, ik zie het al voor me, een wolk van rozen die uiteindelijk aan de voorkant over het dak van de stal gaat hangen.

Roos Himalayan Musk

de wal achter de vijver met vooraan Aronskelk en daarachter Lupines en Rhodondendron
Wel grappig dat ik telkens over de wal achter de vijver praat, die vijver is namelijk nog steeds alleen een heeeeeeeeel groot gat met worteldoek erin. Als het een keer geld gaat regenen wordt het echt een "echte" vijver.

Campanula Persiciflora Courulea

Mijn "gevlekte" grasveldje in het nieuwe gedeelte

Je ziet het hierboven, mijn "uit de hand" gezaaide gras is iets of wat vlekkerig haha, toch nog maar wat bijzaaien want zo kan ik natuurlijk niet in mijn bikini op het gras gaan liggen, daarvoor zijn de plekjes gras te klein!!

De buxushaagje en de Beuken haag zijn vandaag ook mooi gesnoeid door diegene die zei dat hij het beter kon en ik moet eerlijk toegeven, nu is alles keurig recht. Sommige dingen kun je dus inderdaad beter aan een ander overlaten. Mijn schatje heeft trouwens vandaag ook het grootste gedeelte van het terras bij de erker ontdaan van mos tussen de stenen. Ook al zo'n heerlijk werkje, op je knieen met een schraper in je hand.

zaterdag 21 mei 2011

21-05-2011 Alles groeit vooral het onkruid!!

Ik heb de hele week bijna niets in de tuin kunnen doen omdat mijn vader sinds dinsdag in het ziekenhuis ligt.
Ze hebben zijn milt verwijderd en het gaat niet echt lekker met hem sindsdien.
Omdat mijn moeder geen auto durft te rijden betekent dat, dat mijn week bestaan heeft uit werken en op en neer pendelen naar het ziekenhuis in Nijmegen.
Vandaag open dag gehad van mijn werk en vanmiddag kwamen Karen en Maarten met Fleur alvast voor mijn verjaardag. Hele leuke "thee"cadeau's gekregen en het was erg gezellig. Fleur is nu 1,5 en werkelijk om op te vreten, zo'n dotje van een meisje. Ze heeft een groot deel van haar tijd haar best gedaan om "mauw"ofwel Diva de kat over te halen om haar lief te vinden met chips. Dat is gelukt want Diva heeft namelijk altijd honger.

Daarna weer naar het ziekenhuis dus ook vandaag niets gedaan verder.
Dat is ook wel te zien, het gras komt zo ongeveer tot mijn enkels dus morgen MOET ik maaien of ik nou wil of niet.
Het onkruid is nu ook niet te stuiten dus ook daar heb ik morgen mijn handen vol aan.
Ik heb uiteraard wel elke dag even een rondje tuin gedaan en hier en daar toch even snel wat onkruid overal tussenuit geplukt en tot mijn grote verdriet eindelijk de Magnolia, die het hier echt niet wou gaan doen, eruit gesloopt.
Ik kan er even niet blij van worden want drie kwart van de tuin is op het moment niet zoals ik het graag zou willen zien.
Dat komt vooral omdat de voorjaarsbloeiers bijna allemaal uitgebloeid zijn en de meest zomerbloeiers nog moeten beginnen.
Hier en daar staat nog wel een toefje kleur maar het is toch vooral groen wat de klok slaat en op de meeste plaatsen vind ik het er op het moment vooral "rommelig"uitzien.
Natuurlijk dragen alle bladeren van uitgbloeide bolgewassen daar ook een behoorlijk steentje aan bij, vooral die van de blauwe druifjes, tulpen en crocussen zijn me nu een doorn in het oog. (hahaha, had ik dat niet letterlijk een paar weken geleden?)
Ik heb me dan ook voorgenomen dat ik, of het nu goed is of niet, morgen gewoon al die bladeren ga afknippen. Orde scheppen dat is het motto voor nu.

Eigenlijk ben ik gewoon een zeurpiet want dit gaat elk jaar zo, ik moet gewoon meer planten zetten die wel in deze tijd bloeien en al de prachtige planten die nu wel bloeien meer waarderen zoals de vroege rozen, de Clematissen, de Pioenroos, Campanula's, Dianthus en ga zo maar door. Zucht, ik weet het, over 2 weken bloeit er weer veel meer en vind ik het waarschijnlijk allemaal weer prachtig. Maar dan wel zonder verwelkte bladeren ertussendoor.

Manlief vond trouwens mijn buxushaagjes niet om over naar huis te schrijven, ik heb er volgens hem te veel "romantische curves" in gesnoeid, oftewel ik ben niet echt in 1 lijn gebleven. hahaha, dat is dan nog zacht uitgedrukt.
Ik heb dan ook volmondig ja gezegd toen hij vroeg of hij het voortaan maar zou doen. Zo zie je maar, je moet er wat voor doen om van een lastig werkje af te komen. Ik wens hem heeeeeeeeeel veel succes want er moet nog ongeveer 60 meter haag geknipt worden hihi.

zondag 15 mei 2011

12-05-2011 Erg droog

Het blijft verdorie veel te droog, zon en een behoorlijke wind droogt de grond totaal uit, dus dat betekent: blijven sproeien tot je er bij neervalt.
Er is de afgelopen week 7 mm regen gevallen na 3 weken met hoge temperaturen en 0,0 water maar dat is bij lange na niet genoeg om de boel overeind te houden.
Volgens mijn moeder zijn mijn vader en ik net boeren, als we weer eens zitten te klagen over het gebrek aan regen.
Hahaha, ze heeft nog gelijk ook.
Gelukkig maar dat ik overal kan sproeien dus uiteindelijk komt het allemaal wel goed, al staan sommige struiken er wel wat zielig bij en is het gras ook niet overal even groen meer.
Anderen schijnen zich er niet zo aan te storen en gaan gewoon door met bloeien.


Clematis Multi Blue met Rosa Schneewitchen

Clematis Multi Blue


De Acacia bij het tuinhuis

Pioenroos achter het huis

15-05-2011 Het moet anders

Ik heb het gisteren gezien, het moet anders langs de oprit.
Ik heb foto´s gemaakt van een gedeelte langs de oprit waar alles TE laag blijft en de helft staat te verpieteren omdat het gewoon niet op de goede plaats staat.
De Rhodo´s en de Pierissen die daar staan staan letterlijk te verdrogen in de volle zon en schrale wind.
Die moeten daar dus weg.


Dit moet dus duidelijk anders!!

Ik heb al weer een ander plekje voor ze in gedachten, in halfschaduw en een beetje beschut.
Maar dan? Wat moet er dan op die plaats wat een beetje sneller groot wordt en tegen deze natuurelementen kan?
Ik denk dat het een conifeer wordt en misschien een paar Rugosa rozen die mooi hoog worden want die staan graag in de zon.
Afijn, ik kan nu toch niets verzetten dus dat is weer voor het najaar.
Ik stond gisteren was op te hangen vlak bij de Acacia, die nu volop bloeit, en het klonk of er een heel groot wepsennest ergens in mijn buurt zat. Een enorm gezoem, dus ik voorzichtig kijken waar dat nou vandaan kwam.
Bleken er honderden hommels in de bloemetjes van de Acacia te zitten. Pfjoe..... gelukkig, die mogen blijven.
`s Middags ging ik even met een tuinboekje zitten op het terras bij het tuinhuis.
Komt de Bonte Vliegenvanger aan het nestkastje hangen,vindt mij duidelijk te dichtbij zitten en vliegt weer weg. Ik heb mijn stoel maar verder weg gezet want je kunt zo`n vogeltje met z`n snaveltje vol met vliegjes toch niet laten wachten nietwaar? Dat hielp want hij kwam direct weer terug, al keek hij elke keer toch weer bedenkelijk als hij mij zag.

de Bonte Vliegenvanger

Ik heb de sproeiers gisteren extra lang aan laten staan want ik merk dat alles nu moeite begint te krijgen om overeind te blijven door de enorme droogte en harde wind.
Ik zag vanmorgen dat dit niet bevorderlijk is geweest voor de Pioenroos achter het huis. Ondanks alle steun eromheen knakken nu gewoon de stelen om onder het enorme gewicht van de bloemen.
Pioenroos achter het huis

Het gras in het nieuwe gedeelte begint trouwens ook te groeien, hehe, eindelijk.
Ik kan alleen wel zien dat ik niet echt gelijkmatig zaad gestrooid heb, het zijn allemaal vlakjes gras die nu boven komen. Hahaha, eigenwijze ik, denken dat je dit met de hand ook wel kunt. Nou ja, als het zo blijft zaai ik gewoon nog wat bij.

Ik heb vandaag ook de rozen weer eens verwend met flinke scheut brandnetelgier en een begin gemaakt met de buxushagen snoeien.
Ze zijn nog niet overal even hoog en breed dus perfecte haagjes zijn het nog niet. Toen ik bijna alle haagjes achter het huis gedaan had vloog er tot 3 x toe een stop uit in de meterkast dus toen ben ik maar gestopt.
Makkelijk hoor, electrisch, maar met de handschaar gebeuren dit soort dingen dus niet.
Toen wilde ik de bladblazer starten om al het buxusafval bij elkaar te blazen, kreeg ik dat ding ook al niet aan de praat. Dat werd dus handwerk met de heksenbezem.
I
Ik heb ook meteen alle tulpen uit het grote buxusvak langs het terras weggehaald en in de rood-blauwe border overal weer in de grond gestopt. Ik vond het rode vak rond het terras in het voorjaar heel mooi maar wat me stoort is dat de bladeren 6 weken moeten afsterven en ik dus al die tijd tegen een heel vak verwelkte bladeren aan moet kijken.

Tulpen Red Revival en Greigii Toronto rondom het terras
Ik ben bijna jarig en ik heb aan mijn zus al Lavendel Hidcote gevraagd.
Zet ik mooie het hele perk vol met lavendel, hoef ik geen extra water te geven en niet te bemesten en het ruikt nog eens heerlijk op het terras ook. Een win win win situatie dus!!

Lavendel Hidcote

De Rhodondenrons in de wal doen het weer geweldig

dinsdag 10 mei 2011

10-05-2011 Eindelijk regen

Hehe, het is er dan toch eindelijk van gekomen, het heeft gisteren wel 7 mm. geregend.
Tja, zelfs van zo´n beetje water wordt ik tegenwoordig al helemaal blij.
De temperatuur lag gisteren en vandaag nog steeds rond de 24 graden en ´s nachts was het nog 16 graden.
Nou, dat kun je dus wel zien in de tuin, het schiet nu werkelijk allemaal de lucht in.
Zelfs het pas ingezaaide gras was in 2 dagen opeens duidelijk zichtbaar.
Een oase van groen is het weer aan het worden.
Kijk zelf maar.
Weigelia Bristol Ruby, hoogte tot 5 meter

Roze Rhodondenron en Alium Purple sensation 80 cm hoog

De roos (naam onbekend) tegen de schuur doet het weer geweldig

Alium Mont Blanc, hoogte 1.20 m.

De Rhodondendrons in de wal aan de bosrand

Op de wal achter de vijver met Rhodondendron, Lupine, Phlox en Lampenpoetsersgras

Op de wal achter de vijver met vooraan de varen

Een onbekende in onze tuin, nog nooit eerder gezien en ik weet dan ook niet wat het is, wel mooi

Langs de oprit met Nepata Six hills giant en Cotinus Royal Purple

zondag 8 mei 2011

08-05-2011 2 dagen 30 graden

Het is nu 2 dagen 30 graden geweest dus heb ik vanmorgen maar de dikke waterslang tevoorschijn gehaald en alles even een flinke dosis water gegeven, ook de houtwal.
Voordat ik de hele tuin gehad had was ik toch maar weer 2,5 uur verder.
Gisteren heb ik dan uiteindelijk toch maar de eenjarigen in de bakken, potten en volle grond gezet want het lijkt er nu toch echt op dat het afgelopen is met de nachtvorst.
Er was voor vandaag regen voorspeld maar er is wederom geen drupje gevallen.
Ik zie dan ook op veel plaatsen in voortuinen verdord gras en planten en struiken die er toch wel zielig uit beginnen te zien.
Ook hier is het gras niet overal meer frisgroen maar uit ervaring weet ik dat na een flinke regenbui dat snel weer aantrekt.
Ik heb een week of 8 geleden 2 boompioenen geplant in de rood-blauwe border maar ondanks elke dag sproeien geloof ik niet dat die het hier gaan doen.
Ok, ze krijgen de kans totdat ze het echt begeven maar ik heb al begrepen dat ze het vooral goed doen op klei en laten we dat hier nou net niet hebben.
De Magnolia die ik van Berry gekregen had gaat het ook echt niet doen, ik kijk dus al 2 maanden tegen een 3 meter hoge kale struik aan in de hoop dat ie misschien gewoon nog wat tijd nodig had, maar z´n tijd is nu om.
Hij gaat eruit!! Wel heeeeeeeel erg jammer, ik had zo gehoopt dat die het zou gaan doen.
Nu maar weer uitkijken naar iets wat op die plaats moet komen staan.

Alle borders zijn gisteren en vandaag weer onkruidvrij gemaakt dus die zien er allemaal weer netjes uit.
Het is nog steeds niet wat ik in de mooie tuinbladen zie maar hoop doet leven en het heeft natuurlijk ook tijd nodig en de te smalle rand langs de oprit zal nooit geweldig worden met het gaashekwerk erachter zolang de struiken daar niet allemaal 2 meter hoog zijn.

Rhodondenron en Alium Purple sensation die zich rijkelijk uitzaait.
Ik heb trouwens gisteren wel gelezen dat in tegenstelling tot de bladeren van uitgebloeide tulpen, je de snel lelijk wordende bladeren van de Alium wel mag afknippen. Weer wat geleerd.

Blogarchief