zaterdag 26 februari 2011

26 Februari 2011

Vandaag  9 graden na een week met nachtvorst en zelfs sneeuw.

Narcis Tete a Tete in de sneeuw

Gelukkig hebben we een aantal planten die zich daar gewoon niet aan storen.
De Heleborissen staan er heel mooi bij en een aantal Narcissen stonden donderdag gewoon mooi te wezen in de sneeuw.


Heleboris Niger, bloeit in februari en maart, vruchtbare grond in halfschaduw, regelmatig kalk toevoegen

Vandaag het water onder de grond voor het nieuwe gedeelte aangelegd en meteen de grond erboven aangeplant.
Ook meteen een pad van stapstenen, met Flagstones, aangelegd naar het terras bij het tuinhuis.

De Eikenblad Hortensia's meteen verplant wat ook wel nodig was, deze hadden na een jaar nog bijna geen wortelkluit aangemaakt dus stonden die gewoon veel te droog. Nu maar hopen dat ze het op hun huidige plek beter gaan doen.
Dadelijk nog kalk strooien op het gras waar ik vorige week gebleven was dan kan ik over een week of 3 het gras weer bemesten met koemest korrels.
Ik zag trouwens afgelopen week in 1 van mijn oude tuinbladen (waar ik er inmiddels denk ik 200 van heb die ik allemaal toch minstens 2 keer gelezen heb) dat het bolgewasje wat ik altijd "oude wijfjes"heb genoemd helemaal niet zo heet.

Arenaria Montana, bloei mei, groenblijvend 15 cm hoog met gewone Vogelmelk  20 cm hoog bolgewas
mei 2010

Ik zie ze overal de grond uitschieten, ook waar ik ze zeker niet geplant heb en nu blijken het Vogelmelkbolletjes te zijn. Wel heel lief, dus ook al zijn het dan niet de plantjes die ik altijd gedacht heb, ze mogen blijven!
Wel even de naam aanpassen in de excel lijst met planten in onze tuin die ik altijd bijhoud.




zondag 20 februari 2011

20 februari 2011

Gadver, het gaat weer vriezen ´s nachts, tenminste dat is de  voorspelling, tot 6 graden onder nul.
Nu maar hopen dat mijn veel te vroeg gezaaide slaapmutsjes dit overleven en niet te vergeten alle dahlia bollen die ik vorig weekend heel eigenwijs al in de grond gestopt heb.
Misschien vanmiddag toch alles maar afdekken met een laagje hooi?
Ik heb de gisteren de geul voor de nieuwe sproeier voor de blauw/rode border verder uitgegraven, tjonge wat een geploeter in al de gravel die op dat stuk in de grond zat.
Het was het waard want ik heb meteen de pvc buizen erin gelegd, nu alleen nog een koppelstuk halen om de boel aan te sluiten en ik kan ook daar sproeien als het nodig is.
We hebben meteen die berg stenen die naast de Acacia lagen voor de 3e keer ergens uit het zicht neergestapeld en de Schotse Hooglanders die ik 4 jaar geleden zelf heb gemaakt daar weggehaald zodat ik daar mooi ook alles opnieuw kan aanplanten.
Ik wil graag dat daar een doorkijkje komt naar het terras voor het tuinhuis.

Zelfgemaakt in 2007, moeder met kalf, hier bijna af.

De Hooglanders moet ik weer opnieuw "bekleden" want het haar is gemaakt van kokosvezel en laten de vogeltjes dit nou heeeeeeeeeeeeeel graag gebruiken als nestmateriaal en de katten de hele koe gebruiken als krabpaal. Het resultaat is behoorlijk verlepte dieren dus die moet ik echt voor de zomer nog herstellen en weer een ander leuk plaatsje geven in de tuin.

Ik kan vandaag daar de 3 rode Weigelia's neerzetten want die zijn al mooi 1.20 m. hoog en dan zet ik de Eikenblad Hortensia's ook meteen ergens anders want die staan nu achter een eik achter de toekomstige vijver en krijgen daar duidelijk te weinig water.

Weigelia Bristol Ruby, tot 500 cm hoog, voor zon en halfschaduw, bloeit in mei/juni

Weer mooi de hele dag buiten, dat gaat het worden vandaag, al is het wel fris met maar 3 graden.
Niet getreurd, aan het eind van de week gaan de temperaturen weer naar de 9 graden.

zaterdag 12 februari 2011

12 februari 2011 de struiken van Berry

Goh wat ben ik blij dat ik maandag met Berry over de tuin begonnen ben. Vandaag de struiken opgehaald, het was met z´n drieen flink aanpoten maar binnen een uur hadden we er 6 grote struiken uit met een redelijk wortelstelsel.
Het resultaat was 2 rode Rhododendrons 1 meter hoog en breed, 1 grote kardinaalsmuts 1.60 m. hoog, 1 bonte Eonymus  1 meter hoog, 1 hele mooie Magnolia van 3 meter hoog, 1 Berberis  van 1 meter in doorsnee en 1 Aucuba ofwel broodboom van 1.20 x 1 m. Het was nog een hele klus om al dit struikgewas in de trailer te krijgen. We hadden het zo goed voor elkaar dat manlief zich door het zijdeurtje van de trailer naar buiten moest wurmen omdat ie er nergens meer door kon. Wel lachen, het leek wel of er een heeeeele grote baby geboren werd, eerst kwam er 1 arm in beeld, toen een hoofd en na veel gewurm de rest.

Thuisgekomen meteen in het nieuwe stuk tuin de Rhodo´s, Magnolia, Berberis en Aucuba geplant. De Kardinaalsmuts langs het pad en de Eoynimus in de gele border.

Het nieuwe stuk tuin, ofwel de blauw/rode border, lijkt opeens bijna volwassen en dat door een aantal flinke struiken en bomen.
Volgens mij is dit in het voorjaar al een mooi plaatje, als het gras is ingezaaid.
Nu kun je al zien dat de achtergrond in ieder geval mooi wordt.
 De Magnolia, Aucuba, Berberis en 2 Rhodo´s net aangeplant

 Het begint zowaar al wat te lijken

 De Eonymus van Berry

De kardinaalsmuts langs het pad.

En nu maar hopen dat alles aanslaat, er zitten in ieder geval weer 7 zakken potgrond en tuinturf in de grond, alles heeft meteen veel water gekregen en meer kan ik op dit moment niet doen, alleen maar duimen en de boel in de gaten houden.
Het is natuurlijk altijd afwachten, de Magnolia bijvoorbeeld is al 3 meter hoog en stond daar al 10 jaar op dezelfde plek.
Alles stond in een mooi besloten tuin dus het blijft de vraag of het hier in weer en wind ook overeind blijft.
Zo ja, levert dat weer mooie plaatjes op het komende jaar, zo niet, dan vallen er gaten die weer opgevuld moeten worden. In ieder geval bedankt Berry, want voor ze zo groot zijn als ik ze moet kopen zijn we 10 jaar verder.

vrijdag 11 februari 2011

11 februari 2011 Hoezo geen kleur in de tuin?

Gisteren weer een mooie dag in februari, om kwart over 3 thuis dus meteen Hup, de tuin in.
Wederom een heleboel bladeren en takken opgeruimd en gemerkt dat ik toch echt niet alles op de composthoop moet gooien. Ik kan er nu al bijna niet meer overheen kijken, dat gaat niet goedkomen als dit zo doorgaat.
Ik heb de eerste hommel dit jaar alweer gezien en kon het natuurlijk niet laten hem op de gevoelige plaat vast te leggen terwijl hij heerlijk in de, inmiddels naar roze verkleurende, Helleborus lag te smullen.
de eerste hommel in de Helleborus White Beauty

Ondanks dat het pas begin februari is zie ik dat er toch al wel wat kleur in de tuin te vinden is.
Hier een paar fotootjes van een aantal kleurlingen in onze tuin.
Ook deze Helleborus begint te komen

 Pieris Brouwers Beauty


Pieris, naam onbekend maar heel lang met rode kaarsen zoals hij op deze foto te zien is.



Skimmia

Ik moet alleen eens kijken of ik dit jaar niet wat mest met stikstof bij de Skimmia en Pieris moet doen.
De blaadjes vertonen wat lichtere plekjes maar ik weet niet zeker of stikstof tekort wel de reden is.
In ieder geval wat turf erbij want voor beiden moet de grond in ieder geval  wat zuur zijn.
De afgelopen jaren heb ik steeds gedacht dat ik aan de Rhododendrons, Skimmia's en Pierissen alleen turf hoefde toe te voegen om te zorgen dat ze mooi bleven maar na veel lezen kwam ik erachter dat het toch ook voor deze struiken noodzakelijk is om eens wat mest toe te voegen. Dat wordt dus, net als vorig jaar, Rhododendronmest bij de zuurminnaars,misschien krijgen ze dan toch mooier groene blaadjes.

Ik heb vanavond toen ik thuiskwam van mijn werk wel gezien dat de crocussen werkelijk de grond uit schieten. Het is gisterenmiddag begonnen met regenen en dat deed het vandaag ook de hele dag.
Temperatuur overdag 9 graden en nu de regen erbij doen blijkbaar een heleboel goed.
Even afwachten wat het morgen doet als we de struiken moeten gaan uitsteken bij Berry, dat wordt waarschijnlijk nat worden maar wel uitstekend weer om struiken te planten.



dinsdag 8 februari 2011

08 Februari 2011

Het was weer een prachtige dag vandaag. Lekker dat ik om 13.00 uur al thuis was van mijn werk want nu kon ik mooi de tuin in.
Eerst een inspectie op onkruid en uiteraard weer van de ellendige stengels gras tussen de planten uitgetrokken, dat ging nu lekker makkelijk, de grond goed los dus ik kon zo hele slierten tussen de planten uittrekken met wortel en al.
Tot mijn verbazing stond er in het grote perk achter het huis opeens een heel opvallend blauw bloemetje.

Dat moest even van dichtbij bestudeerd worden. Heel leuk, het bleek een verdwaalde Iris te zijn, die heb ik vast geerfd van iemand waar ik ooit een plant van heb gekregen. Nu nog uitzoeken welke het is want die wil ik wel een groepje in de tuin.


De Hamamelis Intermedia "Diane" staat ook prachtig in bloei, zoals te zien op de foto hieronder.
Helaas moet ik wel bekennen dat die heerlijke geur die deze volgens de boeken zou moeten verspreiden,
hier ver te zoeken is, ik ruik gewoon helemaal niks.

Hamamelis Intermedia "Diane" tot 200 cm hoog, zon/halfschaduw bloeit in januari/februari
Ik jubel wel bijna als ik nu in de borders kijk, overal komen de kopjes van tulpen, hyacinten, crocussen enzovoorts al boven, dat gaat een spektakel worden, zeker weten. De roze heleborissen beginnen ook aardig te ontluiken dus in het weekend wordt het weer fotootjes schieten hoop ik.

Ik zag ook dat de eenjarige Escholzia's die ik vorig jaar gezaaid heb, massaal terugkomen.
die hebben vorig jaar 3 maanden gebloeid dus daar ben ik erg blij mee.
Ik heb de stoute schoenen dus aangetrokken en het zaad van de Escholzia's die ik nog had liggen, Escholzia "red Chief"en de witte "Ivor Castle" gewoon nu al gezaaid. Mislukt het, heel jammer, toch 79 Eurocent per zakje hahaha. De Escholzia wordt ongeveer 30 cm. hoog en groeit volgens mij op elke grond in zon of halfschaduw.
 Escholzia Aurantiaca  bloei juli/oktober 20 cm hoog, volle zon met Dahlia Red Pigmy  niet winterhard bolgewas, bloeit juli/oktober, vruchtbare grond 10-08-2010


 Escholzia Ivor Castle


Escholzia Red Chief

Gisteren op de sportschool nog een man gesproken en toevallig (wat heet toevallig) kregen we het over de tuin.
Hij vertelde dat hij komende week een stuk of 8 grote struiken uit zijn tuin op wilde ruimen omdat die daar te groot werden.
Ik heb meteen gevraagd of hij daarmee wil wachten tot zaterdag, neem ik man en trailer mee zodat we ze meteen in kunnen laden als het nog iets is. Ik ben benieuwd!!
Ik hoop dat het voorlopig even dit soort weer blijft want ik heb gezien dat ik nog heeeeeeeeeeeeeeeeeel veel werk heb voordat het voorjaar echt kan beginnen.


Blogarchief