zaterdag 22 januari 2011

een druilerige dag in januari

Vandaag was het 4 graden en miezerig, niet echt wat je noemt: tuinwerkweer.
Vanmorgen heb ik een hele vracht Vinca Major, oftewel grote maagdenpalm opgehaald bij Frederike in Vierlingsbeek.

Vinca Major, groenblijvende bodembedekker, 30 cm hoog, bloei februari tot mei, zon of halfschaduw, doet het op elke soort grond.



Frederike wil langs een pad liever de kleine maagdenpalm dus heb ik voorgesteld om die bij mij op te pikken, die hebben we genoeg. Ik ben trouwens wel een tikkeltje jaloers op de indeling van haar tuin en met name op de enorme zwemvijver die ze heeft laten aanleggen. Echt heeeeeeeel erg mooi, zelfs nu er niks groeide of bloeide. De indeling van haar tuin past helemaal bij het huis daar, dus zou hier compleet misstaan. Daarbij tuiniert zij op klei en ik op arm zand dus ook dat is een heel groot verschil.

Met die Vinca heb ik dus wel een 2 stukjes kunnen aanplanten in de nieuwe blauwrode border. Donderdag had ik al 2 Perovskia's gekocht bij De Elzenhof, dus stukje bij beetje komt er wat kleur in.

Perovskia Atriplicifolia, 80 cm hoog, in zon of halfschaduw, kan tegen droogte

Ik bedacht me vanmiddag wel dat ik het weer mooi voor elkaar heb. In mijn roodblauwe border staat een boom die knalgeel bloeit, de tulpenboom ofwel  Liriodendron tulipiferum, (bloei juni/juli standplaats volle zon, hoogte 10 meter) daar heb ik dus weer fantastisch goed over nagedacht.

bloem Liriodendron

We zullen wel zien of het echt storend gaat worden want ik ga die boom echt niet verzetten.
In de gele border staat trouwens een Jonagold die roze bloeit, dus achteraf gezien had ik ze beter kunnen wisselen. Maar goed, als het niet mooi is, doe ik maar een paar weken of ik het niet zie.

Nog wat struiken verzet vanmiddag die te dicht bij elkaar stonden naast de oprit en meteen de boel weer aangeharkt langs het pad, ziet het er meteen een heel stuk netter uit. Meteen wat klei, die ik als cadeautje meekreeg uit Vierlingsbeek bij de vochtminnaars ondergeharkt, dat scheelt straks altijd weer een beetje.

zondag 16 januari 2011

16 januari 20011 het leek wel lente

Wat een dag vandaag, 14 graden en zon, het leek echt lente.

16 januari, zonnige voortuin



De hele dag buiten bezig geweest uiteraard, heerlijk genoten van het zonnetje.
Het is wel veraderlijk nu, je bent op zo´n prachtige dag snel geneigd om alles echt op te ruimen, dus alle bladeren uit de borders en dergelijke maar heb me toch weten te beheersen.

16 januari, 14 graden en zon

Wel de bladeren weggehaald waar bloembollen boven beginnen te komen maar ik heb de rest toch echt nog ff laten liggen. Wie weet vriest het over 2 weken weer 10 graden of meer. Ik had dan ook meteen 4 volle kruiwagens met bladeren voor op de composthoop. Die ligt er nu 4 weken en hij is al een meter hoog, dat beloofd wat als het weer voorjaar wordt. Het is toch echt niet de bedoeling dat het over 2 jaar lijkt of we op de Utrechtse heuvelrug wonen.

Vandaag wel de afscheiding voor de nieuwe blauwrode border aangelegd in de vorm van kaseien die we nog een hele stapel hadden liggen. Kan ik straks mooi kruipphlox overheen laten groeien of andere mooie bodembedekkers. Ik heb meteen alles geegaliseerd en dat is  meteen een veel netter gezicht.
Zo jammer dat het om 5 uur toch echt weer donker wordt, ik had nog uren door willen gaan.

Ik voeg hier trouwens nog wel een paar foto´s toe van het prachtige sneeuwlandschap van december, dit omdat ik vanmorgen pas de sneeuwfoto´s die ik met mijn gsm gemaakt heb op de pc heb gezet.


 Ons huis in de sneeuw

 De hanekampseweg bij zonsondergang


In het bos


zaterdag 15 januari 2011

DE EERSTE BLOEIER VAN HET JAAR

Het is zover!!
De eerste bloeier van het jaar is gesignaleerd in onze tuin.
De helleborus White Beauty heeft duidelijk lak aan alle sneeuw gehad en mooi doorgegaan met knoppen vormen. 5 dagen geen sneeuw meer en Tadaaaaaa.......
Helleborus White Beauty, bloei januari/februari, 30 cm hoog, vruchtbare grond in halfschaduw


Helemaal blij natuurlijk en meteen een fotootje geschoten.
De roze varianten staan ook al helemaal in de knop dus dat duurt geen week en die zijn ook weer erg fotogeniek.
Ik heb aan alle Helleborussen deze week wat kalk en compost aan toegevoegd, want volgens de boeken heeft ie kalk nodig en is het een echt mestliefhebber.

Vandaag ook naar tuincentrum `de Elzenhof`in Mill geweest, mijn favoriete tuincentrum moet ik zeggen want daar is alles goed en niet te duur. Ook erg klantvriendelijk dus heb ik vandaag mijn planten verlanglijstje voor de nieuwe rood-blauwe border naar toe gebracht om te kijken wat de eigenaar allemaal voor me kon regelen. Er staan 320 planten op dat lijstje dus ik denk dat ik die border wel vol krijg haha.

Vanmorgen de borders langs het pad en onder de bomen bij het tuinhuis van bladeren ontdaan omdat daar overal al crocussen, hyacinten, tulpen, en blauwe druifjes boven de grond komen.
Ik heb me weer echt moeten bedwingen om niet de Hortensia´s al te snoeien, voor mijn gevoel is het natuurlijk al weer bijna lente, tja 12 graden al 2 dagen, dan wil je er toch helemaal niet aan denken dat de winter nog niet afgelopen is.
Ik heb mezelf streng moeten toespreken om het niet te doen omdat anders, net als de vorige 2 jaar trouwens, de nieuwe knoppen dan toch weer invriezen en ik massa´s groen blad heb en maar heeeeel weinig van die schitterende Hortensiabloemen. Ik zal me in het voorjaar ook weer moeten bedwingen om diezelfde Hortensia niet te vroeg te bemesten want de boeken zeggen dat je een Hortensia pas moet bemesten als hij al kleine bloemen begint te vormen omdat je anders veel blad en weinig bloemen zou krijgen.

Hortenia´s voor het huis met Hosta en op de achtergrond Fuchsia Riccartoni

Ik ga in ieder geval proberen of dat waar is, dan zou ik verschil moeten zien met vorig jaar.
Morgen ook maar weer lekker genieten van deze temperatuur en dan de blaadjes overal van de groenblijvende bodembedekkers als Arabis, Waldsteinia, kruipphloxen en Arenaria halen.

 Kruipplox  bloei april mei, hoogte 15 cm, voor zon of halfschaduw, groenblijvend. 30 april 2010


 Arabis Schneeball, bloei maart/april , kalk gewenst, hoogte 10 cm, verdraagt droogte en Saxifraga 10 cm hoog, groenblijvend bloei maart/mei met blauwe druifjes op de achtergrond 12 maart 2010


Arenaria Montana bloei mei, zon halfschaduw hoogte 10 cm halfgroenblijvend, 30 mei 2010

zondag 9 januari 2011

Ik kan weer de grond in.

9 januari 2011

Hehe, eindelijk is het dan na 4 weken weer zover!!
Ik kan weer de grond in, haha, met mijn schop en handen dan he!
De sneeuw heeft er toch weer 4 weken gelegen dus was ik blij weer iets buiten te kunnen doen gisteren.

Zo zag het er uit!!
Zoveel sneeuw is er echt in jaren niet gevallen.



  23 december 2010 tafel vol sneeuw



Ben gisteren, nu er eindelijk weer wat kon gebeuren, de hele dag buiten geweest. Planten verplaatst naar het nieuwe gedeelte zodat daar in de zomer ook al wat kleur te zien is . Als eerste de Agastaches oftewel dropplanten, die waren te hoog voor waar ze stonden.

Agastache Foeniculum, bloei juli/september, volle zon, kan tegen droogte, hoogte 1 m. bijen-en vlinderlokker, op de achtergrond met daarvoor  Weigelia Florida Variegata, hoogte tot 150 cm, bloei mei/juni, standplaats zon of halfschaduw en Phlox Carolina hoogte 80 cm, zon of halfschaduw, bloei juni/augustus


Een meter hoog ongeveer en het grappige is dat deze dropplanten nu onder de pindakaasboom staan hahaha, pak je een blaadje van elk, ruiken je handen naar drop en pindakaas, fijne combinatie! Ik had de hele dag hulp van Kjeld, dus konden we veel doen, alle takken die ik op het terras bij het tuinhuis had opgestapeld gehakseld + kerstboom gekortwiekt zodat die ook meteen opgeruimd is.

We hebben ook 10 meter schaduw/winddoek opgehangen aan het hek tegen de bosrand om de planten,struiken en bomen die we daar op het nieuwe tuingedeelte gezet hebben te beschermen als het toch nog heel koud gaat worden en het scheelt meteen ook een stuk tegen de inkijk vanaf het bospad.

Vandaag het grote perk achter het huis "gestofzuigd" en de buxusvakken, alle tulpen komen met hun neusjes al boven de grond en de pioenrozen ook. Joepie, dat betekent dat het weer wat begint te worden.
De Heleborussen staan ook op ontluiken en hoe grappig is het dat je daar zo blij van kunt worden.
Ik kan niet wachten tot de winterakonieten, de crocussen en de heleborusen weer voor kleur gaan zorgen.






Blogarchief