zondag 23 oktober 2011

23-10-2011 prachtig weertje!!

Een heerlijk weekendje voor deze tijd van het jaar, het was vandaag wel 14 graden en een stralend zonnetje heeft me de hele dag gezelschap gehouden in de tuin.

Gisteren had ik de witte en gele border achter het huis al helemaal leeggehaald, omgespit en voorzien van nieuwe potgrond voordat ik alles weer terug heb gezet op de juiste plaats.
Dit alles met de bedoeling dat het er volgend jaar minder "rommelig" uitziet in de borders en dat wat hoog is ook echt achteraan staat.
Eerst heb ik in de witte border de stamrozen Schneewittchen  verder naar voren gezet want die stonden achterin waardoor ze helemaal niet opvielen onder de enorme Kardinaalsmuts die daar staat. Qua wortels moesten ze ook nog eens de strijd aan met de wortels van de Taxushaag (en die maakt me een bult wortels) dus eigenlijk verbaast het me dat ze het zo geweldig gedaan hebben het hele jaar.
Achterin staan nu de Herfstanemonen Honorine Jobert, daarvoor de witte zonnehoed Echinacea Purpurea Alba, en de rest van het vak is helemaal gevuld met Siberische Edelweiss.
De rest heb ik aangevuld met bloembollen, allemaal witbloeiend uiteraard.
Als het goed is moet het volgend jaar meer 1 geheel vormen in die hoek.

Stamroos Schneewittchen, bloei juni-oktober

Anaphalis Triplinervis ofwel Siberische Edelweiss, hoogte 30 cm, bloei juni-oktober

Echinacea Purpurea Alba ofwel Witte zonnehoed, 80 cm hoog, bloei juli-september

Anemone Honorine Jobert, bloei september-oktober, hoogte 1 meter
In de gele border (eigenlijk geen border te noemen, meer een randje planten) heb ik dan eindelijk de Solidago's naar de groenbak verwezen. Die zijn maar 2 weken per jaar mooi en voor de rest vind ik er echt helemaal niets aan.
In de plaats daarvan staat nu een hele rij Schoenlappersplanten, gevolgd door vrouwenmantel en dat ziet er nu al meteen een stuk netter uit.
De gele rozenstruiken allemaal bij elkaar gezet en de gele Dahlia's daar weer tussen.
Ik heb dit jaar geen zin om al die Dahlia's weer op te graven en zien te overwinteren waarna de helft toch nog beschimmeld blijkt, dus ze blijven dit jaar mooi in de grond. Wat hooi en paardenmest eroverheen en dan zien we wel of ze volgend jaar weer boven willen komen.

Vandaag heb ik het buxusvak voor het huis aan de kant van de oprit helemaal leeggehaald.
Alle geraniums (ooievaarsbekken) en Hosta's  eruit want ik wil in de vakken voor het huis voornamelijk nog Hortensia's.
Die er al stonden doen het daar goed en aangezien ik er volgens mij nog een stuk of 20 in de rest van de tuin heb staan die het daar helemaal niet goed doen, ga ik deze allemaal in die vakken zetten.
Ik moet deze week dus echt nog even naar Cranenbroek een zak of 20 potgrond halen want die hebben goede potgrond voor de helft van de prijs bij de Boerenbond.

Het wordt wel een veldslag zo, want overal haal ik dingen weg die dan weer in het vak waar ik bezig ben worden geplant ,maar de plek waar ik ze vandaan haal wordt nu natuurlijk een zootje. Jammer, dat moet dan maar even, ik heb nu eenmaal geen tijd behalve in het weekend dus duurt het "zootje" gewoon even wat langer.
Ik ben vandaag zo ongeveer 3 uur bezig geweest eikels uit het gras te rapen. Niet normaal, onze Amerikaan heeft zichzelf dit jaar werkelijk overtroffen, een emmer eikels op een vierkante meter is niks.
Als je dan nagaat dat ie een kroon heeft van een meter of 10 breed, kun je ongeveer nagaan hoeveel eikels ik nog moet rapen.
Niet normaal, als je daar loopt, loop je niet over gras, maar over eikels.
Manlief vroeg al of ie hem om moest zagen maar ik heb hem gezegd dat dat jammer zou zijn, dan heb je er maar een paar weken plezier van in de kachel en nu heb ik toch mooi elk jaar een hele week plezier van het eikels rapen!!!!

Wat wel vreselijk balen is, is dat de grasmaaier het begeven heeft, want in het hogere gras is het natuurlijk nog lastiger die dingen uit het gras te peuteren.
We gaan hem volgende week toch maar even wegbrengen en duimen dat ie nog gemaakt kan worden.

dinsdag 18 oktober 2011

17-10-2011 Herfst in aantocht!!

Het zit er weer aan te komen, korte gure dagen met regen en veel wind.
Na een heel mooi weekend met 14 graden en zon is dat weer even wennen.
Van dat weekend heb ik maar weer eens ouderwets gebruik gemaakt.
Niks touren met de cabrio, de hele dag ploeteren in de tuin, dat was pas lekker.
Na lang wikken en wegen besloot ik toch maar de geel/oranje border bij de hondenren op de schop te nemen.
Eerst alle planten en struiken eruit staan graven, daarna het hele stuk omgespit en voorzien van eigengemaakte compost en potgrond en toen alles wat wel mooi was in groepen op de juiste plaats gezet.
(wat ik nu de juiste plek vond kan volgend jaar natuurlijk wel weer anders zijn).
Ik heb deze keer eindelijk de moed op kunnen brengen om de planten die het gewoon niet mooi doen weg te gooien. Tjonge ik boek vooruitgang. Alhoewel....... de armetierige Jonagold toch weer is blijven staan. Ik wou net de schop in de grond steken om hem om het leven te brengen toen ik een appel op de grond zag liggen.
Ik beet er een hap uit en............ heeeeeeeeeeeeeeeerlijk!!!! Toch nog maar een jaartje laten staan om te kijken of ie toch nog wat mooier wil worden dus. Watje!!

Meteen weer 100 bloembollen tussen de planten gepoot dus van mij mag het voorjaar eigenlijk al weer beginnen. 20 Tulpen Orange Emperor en 20 Tulpen Yokohama (geel) en een 100 bollenmix in geel.

Zondagavond had ik natuurlijk wel een pijnlijke rug en blaren op mijn handen van het spitten, harken en vegen het hele weekend, maar het was  de moeite waard.
Ik moest ook wel klachten krijgen want ik heb de afgelopen 2 maanden bar weinig gedaan in de tuin.
Er waren gewoon steeds andere dingen die m'n aandacht opeisten.
Maar nu is het begin weer gemaakt en ben ik van plan om telkens als het weer en mijn tijd het toelaten een andere border helemaal overhoop te gooien en opnieuw aan te planten.
Als het goed is moet er voor het einde van de winter ook een verhoging in de vorm van een stapelmuurtje om de border bij het tuinhuis staan en de rij met palen die het uitzicht vanaf de weg naar de garage moeten onderbreken.
Uit de tuinen van Appeltern komt het idee voor een soortgelijke verhoogde border
Nog plannen genoeg dus en zoals gewoonlijk veel te weinig tijd om ze allemaal te verwezenlijken maar ik ga mijn best doen.

Blogarchief