zondag 10 oktober 2010

een prachtig weekend!!

Heerlijk, heerlijk, 2 dagen in de tuin kunnen werken in het zonnetje.
De terrassen geveegd en onkruidvrij gemaakt, bbq binnen gezet want tja aan alles komt een eind.
Heeeeeeeeeeeel erg veel eikels uit het gras geharkt en geraapt, want ons Amerikaantje (om en nabij 80 jaar oud) laat me toch een hoop eikels vallen, het is net of ze de schade wil goedmaken van de Europeanen die er niet 1 laten vallen.
Dit met dank aan de 1000000 rupsen die in het voorjaar als een ware plaag al het groen van onze
Europese eiken hebben gevreten. .......Aan de andere kant wel makkelijk dat ik daar ook niet al die eikels weer uit het gras hoef te rapen.
Het gras is weer gemaaid, al het uitgebloeide spul wat geen sier- of andere waarde meer heeft gekortwiekt en natuurlijk weer een heleboel onkruid verwijderd.
Met de hand wel te verstaan want de blaadjes van de blauwe druifjes en de crocussen komen overal al weer boven water.... sorry, grond.
Na het maaien meteen dankbaar gebruik gemaakt van al het grasafval en een mooi groen dekentje aangelegd over de grond langs de oprit zodat daar de boel niet TE erg uitdroogt.


Vooraan Physostegia Summer spire Dahlia Red Pigmy en Geranium macrorrhizum
Het is me niet tegengevallen, in het voorjaar de meeste planten en struiken aangeplant daar, en het begint warempel al best ergens op te lijken.

Op de voorgrond Pennisetum Hameln, bloeitijd september/oktober, hoogte 80 cm. zon of halfschaduw


Aster Dumosus Herfstgruss von Bressershoff, bloei augustus/oktober, volle zon, hoogte 50 cm. Vlinderlokker
De herfstasters zijn ook helemaal in hun hum zo te zien en de vlinders en bijen kunnen er dan ook geen genoeg van krijgen.

dinsdag 5 oktober 2010

Het begin van mijn blog!!

 Bovenaanzicht mei 2009 



Het begin van een mijn blog, waarin ik vooral informatie wil delen over tuinieren op arme zandgrond aan de bosrand, en dan met name over de planten die het hier wel, of juist niet doen en wat er allemaal gebeurt het jaar door om te zorgen dat de omstandigheden voor de beplanting zo gunstig mogelijk wordt.

We zijn hier ,2 jaar geleden, na een grote verbouwing, beetje bij beetje begonnen de tuin aan te leggen.
Beetje bij beetje, dit vooral omdat onze Eurootjes met name in het huis waren gaan zitten en alleen al onze tuin 2800 m2 is dus dat kon niet allemaal tegelijk.

We zijn begonnen met veel krijgertjes, 10 Rhodondendrons, YES, mooi meteen een hoekje vol.

De Rhodo's uit Belgiƫ mei 2009


Toen 5 Skimmia´s die het hier maar matig willen doen en intussen is dat aantal dan ook al geslonken naar 3.

Er kleven namelijk wel een paar kleine minpuntjes aan het wonen aan de bosrand op arme zandgrond.
Ten eerste: Er moet heeeeeeeeeeeel veel gesproeid worden, dit heb ik geprobeerd te minderen door aanhangers vol compost door de grond te werken en veel, heeeeeeeel veel paardenmest. Dat is dan een meevaller, die halen we uit onze eigen paardenstal. Vervolgens heb ik eigenhandig, (vraag niet waarom ik zo'n enorme spierballen heb) 200 meter geul gegraven met een schop en daar beregeningsbuizen ingelegd met 9 sproeipunten die overal verzonken liggen in gras en borders.
Het tweede minpuntje is dat de tuin aan de zuidoost kant aan de open velden ligt, dit betekent veel harde wind die de grond (als dat al mogelijk is) nog droger maakt en veel planten en bomen velt in strenge winters, dus aan die kant heb ik na een aantal teleurstellingen alleen nog maar struiken staan die werkelijk overal tegen kunnen.
Later in dit blog wil ik ook graag mijn plantenkennis delen over juist die planten waarmee ik onder onze omstandigheden goede ervaringen heb.

Ik begin met een aantal foto's van stukjes van de tuin, het is allemaal nog lang niet af maar sommige stukjes beginnen er een beetje op te lijken. Al moet ik toegeven dat ik nog echt geen "Modeste Herwig" ben als het gaat over borders en perken aanleggen. (Modeste Herwig en haar vader zijn mijn grote voorbeelden als het gaat om mooie borders en plantkennis)
Eerlijk is eerlijk, het is eigenlijk vaker niet naar mijn zin dan wel.
Of te rommelig, of planten doen het net niet zo mooi als ik zou willen, of ik zet planten mooi op hoogte in een border en dan blijkt dat diegenen die 60 cm hoog zouden worden opeens 120 cm. hoog te worden waardoor die arme sloebers erachter van 80 cm hoog te weinig licht krijgen dus ook niet de schoonheidsprijs zullen winnen.
Zucht!!! Ok, dan kan ik weer niet wachten op het najaar om alles weer te herschikken om volgend jaar waarschijnlijk weer andere dingen tegen te komen die dan weer niet kloppen.
En weet je wat het gekke is?? Ik blijf het een geweldige hobby vinden, misschien moet ik toch eens navragen of ik ergens een heeel klein steekje los heb zitten.

Ik zal beginnen met een paar foto's waarvan ik zelf vind dat deze stukjes van onze tuin wel goed zijn gelukt.
Al zal de mening van de kenner daar misschien wel anders over zijn.

Ik geef geen garanties voor de namen van de planten die ik invul want ik heb ervaren dat de plant die je koopt onder een bepaalde naam niet altijd de plant is zoals ie er in de plantenencyclopedie uitziet.
Ik hou de namen aan waarvan ik denk dat ze kloppen maar pin me er niet op vast.

Eerst een aantal fotootjes gemaakt in onze tuin.

Zoals het was:
 februari 2007
Veel bomen en meer en het groene wat je ziet is onkruid, geen gras!


van achter naar voren gezien maart 2008

van achteren naar voren gezien mei 2010
                                                              Mei 2010 de voortuin.

Maart 2008 alles omgezet en geegaliseerd

mei 2009



Maart 2008 vanaf de erker gezien

Maart 2010 vanaf de erker gezien


Maart 2009 de achtertuin

Mei 2010 de achtertuin

april 2009 achter het huis

juni 2010 achter het huis

rondom eik en acacia  maart 2008


Rondom eik en acacia mei 2010

Langs de oprit augustus 2010

voortuin mei 2010


 een foto van het perk achter ons huis met Rosa Blue Parfume, op de achtergrond Agastache foeniculum, pluimhortensia, Liatris, Bolcatalpa en Taxushaag

Een foto in mei op de wal achter de vijver, met Rhodondendrons, Lupines, Cornus Kousa en Miscanthus



de Aronskelk, 1.60 m. hoog en echt een beauty




Witte Pioenroos en Salvia Nemorosa Ost Friesland achter het huis



Phlox Carolina en Liatris Spicata Floristan, op de achtergrond Ehinacea purpurea Magnus

Een fleurige combinatie van Dahlia Red Pigmy en Escholzia 



Blogarchief