zondag 15 april 2012

15-04-2012, We zijn er weer!!!

Tjonge, dat is lang geleden, schaam schaam schaam.
Ten eerste was er uiteraard in de winter weinig te fotograferen en ik vind het nog steeds het leukst om mijn verhalen te voorzien van wat leuke plaatjes.
Hopeloze winter hebben we gehad. Eerst heel zacht en veel regen in december waardoor alles al uit begon te lopen, en toen opeens 2 weken lang 20 graden vorst in Februari, waardoor er echt HEEL VEEL kapot is gevroren hier in de tuin.
Ik heb dan ook een rigoreus besluit genomen, alles wat kapot is gevroren, eruit en nooit meer erin!!!!
Zo, dat is nog eens duidelijke taal.
Ik ben er vorige week mee begonnnen, als eerste de Camelia's, die in januari bomvol prachtige knoppen stonden en daarna hopeloos kapotvroren, weg ermee!

Camelia, prachtig mooi maar alleen in een bechutte tuin

De Photinia's Red Robin hebben het ook begeven,  balen, want die waren al 1,5e meter hoog, maar ook voor hen geldt, eruit en nooit meer erin.

Photinia red robin, heel mooi maar hier jammer genoeg ook niet geschikt.


en hier staan ze dan achterin dood te wezen!

Wat ik wel heeeeel erg vond waren alle rozen die ter ziele zijn gegaan.
De stamrozen Schneewitchen waren al aan het uitschieten maar staan nu zo dood als een pier te wezen.
3 rode rozen in onze ronde tuin hebben het ook niet overleefd en zelfs de klimroos bij de rozenboog, die toch al 2,5e meter hoog was, heeft het lootje gelegd, evenals een gele struikroos die er al 4 jaar stond en alle 3 de rode en oranje stamrozen in de oranje/rood/gele border.
Jammer, jammer, jammer.


Roos Schneewittchen hier in cominatie met Heuchera, jammer ze waren zo mooi.

Ik heb intussen alweer 6 nieuwe rozen gekocht in de hoop dat ik er volgende keer op tijd bij ben als het opeens zo hard gaat vriezen want de stamrozen had ik toch echt beter kunnen inpakken, dan hadden ze nog een kansje gehad.

We hebben vorige maand wel eindelijk te tijd gevonden om het probleem tussen de 2 enorge bomen bij het tuinhuis op te lossen, onder de enorme Acacia en daarnaast een grote eik wilde niets echt mooi groeien door voornamelijk vochtgebrek. We hebben nu een verhoogde border aangelegd met planken eromheen, vijverfolie aan de binnenkant om het vocht wat vast te houden en Taxussen geplant die uiteindelijk een groen muurtje om de border heen moeten vormen.
Toen de hele bak vol met potgrond, zwart zand en een volle aanhanger compost en aanplanten maar.
Langs de hele rand staan Heleborissen waarvan ik de meeste gedeeld heb en 5 nieuwe gekocht.
Aan de kant van het tuinhuis staan grassen en Pachysandra en in het midden staan 8 Hortensia's.
En nu maar afwachten of het allemaal wil aanslaan.
27-01-2012 begin van de aanleg van de verhoogde border
24-3-2012 verhoogde border, net aangeplant










en nu moet het allemaal nog naar elkaar toe gaan groeien

Heleborus dubbel in verhoogde border

We hadden wat extra taxusstruikjes besteld omdat we graag een beeld op sokkel in het grote perk achter het huis wilde, zodat het net gaat lijken of het beeld op een blok van Taxus staat. We hebben er nu de haan zolang opgezet die eerst op het terras stond.


Maart 2012 taxusblok, net aangeplant.
Het is gelukkig al een paar weekenden mooi weer geweest, heel droog was het zelfs in maart en voor de zoveelste keer was de waterpomp weer kapotgevroren, dus sproeien was geen optie.
Intussen is hij weer gerepareerd maar nu regent het mooi om de paar dagen dus alle nieuwe aanplant krijgt nu voldoende water.
Ik heb in het paasweekend mooi alle graskanten afgestoken en voor de eerste keer het gras gemaaid. Nadat de grasmaaier gerepareerd was tenminste, want ook die had het begeven.
Wel weer een heerlijk gezicht, mooi strakke gazons en alle bloembollen zijn al goed op dreef.

3 april 2012 Tulp Purisima en Purple Prince in de witte border

Hyacinten naast de oprit, hoezo blauw?

24-3-2012 Hyacinten bij de notenboom die verschrikkelijk lekker ruiken
 Vreemd, want ik heb eens gelezen dat Romke van der Kaa een stuk over Hyacinten schreef in een tuinblad, waarin hij beweerde dat Hyacinten niet goed terugkomen.
Ik zet bij de notenboom al 3 jaar 5 hyacinten per jaar en er staan er intussen 30 en allemaal even mooi en heeeeeeeeeerlijk geurend.

12 april: Een stukje keukenhof op de Hanekam


Spirea Grefsheim, bloeit als elk jaar weer geweldig, deze kan werkelijk overal tegen!!

14 April, de achtertuin, graskantjes net afgestoken, netjes he?
Ik heb wel gezien wat ik ga planten op de plekken waar ik bevroren struiken heb uitgestoken.
Spirea Grefsheim, zoals op de foto hierboven. Die kan heel goed tegen vorst, droogte en veel zon en bloeit nog eens geweldig ook in het voorjaar. Die kunnen mooi op de plaatsen waar ik de Viburnum Tinus, die hier ook elk jaar tot de grond invroor en het nu helemaal niet overleefd heeft, eruit gehaald heb en op de plaats waar ik 3 skimmia's heb gesloopt omdat die er steeds zieliger uit gingen zien.
Ik heb nooit kunnen ontdekken waarom die het hier niet willen doen. We hebben zure grond, ze kregen voldoende mest maar ik ben bang dat felle zon, de gure wind die hier altijd in de voortuin waait, en te droge grond een combinatie is waar Skimmia's niet dol op zijn.

Kortom, ik mag weer een heleboel struiken en planten gaan kopen om de gaten op te vullen, hahaha, dat is dan toch mooi weer een voordeel bij alle nadelen.

Blogarchief